Prijsdalingen over een breed front zitten er niet aan te komen in de eurozone. Wel zijn de prijsstijgingen erg gering. Te gering, vindt de Europese Centrale Bank.
Dat bleek donderdag bij de toelichting van president Mario Draghi op het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om het belangrijkste rentetarief met een kwartje te verlagen. De leenrente voor banken gaat naar 0,25 procent.
Het rentebesluit maakt het goedkoper voor banken om bij de ECB te lenen. De hoop is dat banken dit doorberekenen aan leningen die zij verstrekken aan bedrijven en consumenten. Goedkoop geld moet zo een extra zetje geven aan het groeiherstel in de eurozone.
De keerzijde van het stimuleren van de economie met lage rentes, is dat dit inflatie in de hand kan werken. Maar juist daar ligt op dit moment geen gevaar. Integendeel.
ECB-president Draghi gaf donderdag aan dat de centrale bank verwacht dat prijsstijgingen de komende maanden zeer beperkt zullen blijven. De inflatie van 0,7 procent in oktober voor de eurozone was verrassend laag, stelde Draghi. Dit was mede aanleiding om donderdag over te gaan tot een renteverlaging. Veel economen en beleggers hadden pas later op een renteverlaging gerekend.
Zie ook het artikel: ECB verlaagt rente met een kwartje.
Draghi: geen deflatie
Angst voor deflatie — een periode van prijsdalingen van een brede categorie van goederen en diensten — is vooralsnog ongegrond, gaf Draghi donderdag aan.
Op korte termijn ziet de ECB wel een langere periode van lage prijzen. Maar de verwachting van het inflatieniveau voor de middellange termijn is nog wel dat die terugkeert naar het niveau van om en nabij de twee procent, dat de ECB nastreeft.
Een inflatie van om en nabij de twee procent is wenselijk, volgens de ECB, omdat het economische herstel in de eurozone nog fragiel is. "Dan is het belangrijk dat de reële rente (rente gecorrigeerd voor inflatie, red) laag is", aldus Draghi.
Gevaar is ook dat bij een lage inflatie het effect van monetair beleid minder groot wordt. Ofwel: een renteverlaging helpt dan minder sterk om de economie aan te zwengelen.
Draghi benadrukte donderdag verder dat als het belangrijkste rentetarief naar nul gaat, de mogelijkheden van de ECB om in te grijpen nog niet zijn uitgeput. Zo kan de ECB bijvoorbeeld steun bieden door banken de mogelijkheid te geven voor langere tijd goedkoop bij de centrale bank te lenen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl